Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Soha nem vagy egyedül: Isten válasza a félelemre
  2023-08-20 21:07:52, vasárnap
 
  Soha nem vagy egyedül: Isten válasza a félelemre

,,Ő mondta: ,,Nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged."" (Zsidók 13:5)

Furcsa időket élünk.
Néhány az elmúlt években megjelent szalagcím jól érzékelteti ezt:
"Egy gazdasági katasztrófa küszöbén állunk"
"Fél évszázad legijesztőbb vírusa"
"Harmadik világháború fenyeget"
"Kína rakétákat lőtt ki, hogy figyelmeztesse az USA-t."
"Vásárlók verekednek a vécépapír miatt"
Olyan szintű aggodalomban élünk, amilyenre 2001 szeptember 11 óta nem volt példa (New Yorki Világkereskedelmi Központ ikertornyai). Az emberek aggódnak az egészségük és szeretteik egészsége miatt. Aggódunk, hogy elveszítjük a munkahelyünket és a jövedelmünket. Úgy érezzük, hogy olyan események csapdájában vagyunk, amelyeket nem tudunk irányítani.
Mit hoz a holnap?
Kitart-e az egészségünk, vagy szívrohamot kapunk, vagy hirtelen agyvérzést?
Valakinek az ismerőseink közül pozitív lesz a koronavírus tesztje vagy egyéb vizsgálati tesztje?
Idősek otthonában kötünk ki, vagy kórházban halunk meg?
Mi lesz a gyermekeinkkel? Mi lesz, ha velük történik valami?
Ki fog gondoskodni rólunk idős korunkban?
Mi lesz ha a háború kiterjed az országunkra?
A koronavírus-járvány arra emlékeztetett minket, hogy nem mi vagyunk a főnökök, és sebezhetőbbek vagyunk, mint álmainkban gondoltuk. Senki sem gondolta, hogy 2020-ban globális leállás következik be. Abban az évben tanultunk a karanténról és arról, hogyan kell maszkot viselni, hogy segítsünk a "járványgörbe laposításában". Felfedeztük a "társadalmi távolságtartást", ami azt jelenti, hogy te távol maradsz tőlem, és én is távol maradok tőled. Ugyanerre az igazságra emlékeztet az orosz-ukrán háború is vagyis arra, hogy nem vagyunk főnökök és hogy sokkal sebezhetőbbek vagyunk annál mint ahogy gondoljuk.
Nem csoda, hogy az emberek felhalmozták a WC-papírt.
Nem csoda, hogy nem tudunk aludni.
Nem csoda, hogy remegünk.
Tekintettel a szomszédunkban jelenleg dúló háborúra, jó okunk van aggódni a jövő miatt. Senki sem tudja, mit hoz a holnap.
Ezekben a bizonytalan napokban Isten ígéreteire kell összpontosítanunk. Íme három igazság, amelyeknek bátorítaniuk kellene minket:

1.Ne aggódjatok a holnap miatt, mert Isten már ott van. Isten megoldja. Isten elintézi.
2.Isten megígéri, hogy veled lesz, bármi történjék is veled. Ez igaz ma, holnap és azután minden nap. Nem élheted túl Isten irgalmát. Mi jövünk és megyünk, de az Ő irgalma örökké tart.
3.Isten ebben a pillanatban is a szívén visel téged. Minden félelmünkre az Úr egyszerűen azt mondja: "Én mindig veled vagyok".

Ezzel el is érkeztünk az igeszakaszunkhoz:

,,Ő mondta: ,,Nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged."" (Zsidók 13:5)

Isten tudta, hogy kételkedni fogunk ebben az ígéretben, ezért öt negatívumba csomagolta. Kétszer megismétel két görög szót, amelyek nemet jelentenek. Aztán hozzátesz egy másik szót, ami szintén nemet jelent. Nehéz magyarul kihozni a megfelelő hangsúlyt. Olyan, mintha Isten azt mondaná: "Soha, soha, soha, soha, soha nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged. Egyáltalán nem!"
A következő versszak a Mily szilárd alap az Isten Igéje című himnuszból nagyon jól szemlélteti ezt a jelentést:
"A lelket, amely Jézusra támaszkodott a megnyugvásért,
nem adom, nem adom át ellenségeinek;
Azt a lelket, ha minden pokol igyekszik is megrázni,
soha, soha, soha, soha nem hagyom el."
Nézzünk négy példát, ahol Isten azt mondta valakinek: "Én veled vagyok". Szükségünk van erre a tanulmányra, mert amit Isten a bibliai férfiaknak és nőknek mondott, azt mondja nekünk ma.

1.Jákób a csaló

Ezeket a szavakat mondta az Úr Jákobnak, amikor menekült a problémái elől:
,,Mert én veled vagyok, megőrizlek téged, akárhova mégy, és visszahozlak erre a földre. Bizony, nem hagylak el, amíg nem teljesítem, amit megígértem neked." (1Mózes 28:15)
Már két nap telt el azóta, hogy elment otthonról...
Ézsau forrongott a háttérben,
Rebeka sírt, és
Izsák búcsút intett.
Azért menekül, mert ellopta az örökséget a testvérétől, Ézsautól, majd becsapta az apját, hogy a testvérének szánt áldást neki adja. Ez a kettős csalás tönkretette a családját, és feldühítette a bátyját, aki meg akarta ölni.
Családja szétszakadt, Jákob az életéért fut.
Azon az éjszakán, amikor párnaként egy kővel a feje alatt a pusztában alszik a csillagos ég alatt, angyalokról álmodik, akik a földről az égbe nyúló létrán jönnek és mennek.
Egészen addig a pillanatig Isten soha nem beszélt közvetlenül Jákóbhoz.
A nagyapjához, Ábrahámhoz - igen.
Az apjához, Izsákhoz - igen.
Jákobhoz - nem.
Isten most Jákobhoz szól kétségbeesésének pillanatában. Minden, ami eddig történt, csak prológus (bevezetés, előszó). Isten a Jákób által elkövetett megtévesztésen és csaláson keresztül munkálkodott, hogy eljuttassa őt életének pontosan erre a pillanatára.
C. S. Lewis a fájdalmat Isten megafonjának nevezte, amellyel felébreszti az alvó világot. Az Úr suttog az örömünkben, de kiabál a fájdalmunkban. Most végre Jákob kész meghallgatni az Urat.
Amikor a fájdalmas igazság végül utoléri Jákobot, nincs hová mennie. Miért csalt? Talán így érvelt: "Ha Isten itt lett volna, nem kellett volna így intéznem a dolgokat. De Isten nem volt itt, így hát nekem kellett gondoskodnom magamról".
Itt van Isten üzenete: "Jákob, közelebb vagyok hozzád, mint gondolnád. Veled voltam, amikor becsaptad Ézsaut, és amikor becsaptad apádat. Veled vagyok, amikor az életedért futsz. Bárhová mész, én veled megyek".
Ezen a ponton Jákob:
Bűnösnek érzi magát a múltja miatt,
fél a jövőtől, és
bizonytalan a jelenben.
Mindezekre Isten egyszerűen azt mondja: "Veled leszek". Ez a bűntudat, a félelem és a szorongás teljes megoldása.
Mindnyájan meg kell tanuljuk, hogy nincs olyan hely, ahová nem mehetünk, ahol Isten ne lenne már ott.

2.Izrael a megrémült

A jelenet a zsidókra vált, akik a Jordán folyó keleti partján gyülekeznek. Mózes már öreg ember, és hamarosan meghal. Mivel tudta, hogy népének milyen ellenségekkel kell szembenéznie, amikor belépnek Kánaánba, ezt a csodálatos ígéretet adja az 5Mózes 31:6-ban:
,,Legyetek erősek és bátrak, ne féljetek és ne rettegjetek tőlük, mert maga az ÚR, a te Istened vonul majd veled, nem hagy cserben téged, és nem hagy el."
Amikor Mózes azt mondja: "Ne rémüljetek meg és ne féljetek tőlük", akkor a zsidókat körülvevő pogány nemzetekről beszél. A felsorolásban szerepelnek a hivviek, a hettiták, a girgásiak, az emoriak, az edomiták, a moábiták, a jebusziak, a perizziek és a filiszteusok. Ez a rosszfiúk ijesztő listája.
Egyelőre koncentráljunk arra, hogy mit kellett először megtenniük a zsidóknak. Át kellett kelniük a Jordán folyón. De mi van a túlparton? Az ígéret földje és az ellenség. Egy olyan helyen keltek át, nem messze Jerikótól, amelynek hatalmas kettős falai emlékeztették őket arra, hogy harcolniuk kell, hogy megkapják mindazt, amit Isten megígért nekik. De ez nem szokatlan. Amikor Pál a korintusiakhoz írt első levelét írta, ezt a megjegyzést tette az efezusi helyzetről: "Nagy ajtó nyílt meg előttem a hatékony munkára, és sokan vannak, akik ellenem vannak" (1Kor 16:9). Ez mindig így van, nem igaz? A lehetőségek és az ellenségek gyakran együtt járnak. Egy ember így fogalmazott: "A lehetőségek ajtaja az ellenállás ajtópántján forog".
Van egy könyv Winston Churchillről, A csodálatos és az aljas címmel. Ez az első miniszterelnöki évéről szól, amikor a nácik megállíthatatlannak tűntek, és Anglia végső pusztulása elkerülhetetlennek tűnt. Hitler eddig veretlen volt, ahogy seregei végiggördültek Európán. Első miniszterelnöki beszédében Churchill brutális őszinteséggel beszélt: "Semmit sem tudok felajánlani, csak vért, fáradságot, könnyeket és verejtéket". A következő évek bebizonyították szavainak igazságát.
A zsidók matematikai problémával szembesültek. Ha a hadseregeket egymásra halmozták, túl sok rosszfiú volt ahhoz, hogy harcolhassanak ellenük. Vereségre voltak ítélve. De a kérdés mindig az, hogy ki áll a te oldaladon?
Ha Isten veled van, akkor nem veszíthetsz. Ez ilyen egyszerű. Igen, lesz vér, fáradság, könnyek és verejték. De ha Istennel az oldaladon harcolsz, nem veszíthetsz.
Ez az üzenet Isten népének.

3.Józsué a félős

Most néhány hetet visszapörgetjük az időt. Mózes meghalt, és Józsué vezeti Izrael népét. Még át kell kelniük a Jordán folyón, és el kell kezdeniük a csaták hosszú sorát, amely hét évig tart. A kérdés nagyon személyessé vált: Józsué készen áll-e a kihívásra? Íme Isten ígérete neki:
,,Senki sem állhat ellened egész életedben. Veled leszek, ahogyan Mózessel is vele voltam. Nem hagylak magadra téged, és nem hagylak el." (Józsué 1:5)
Ahogy ezen a csodálatos ígéreten gondolkodsz, ne hagyj figyelmen kívül egy apró mondatot: "Ahogy én Mózessel voltam". Józsué mindent tudott Mózesről, mert sok éven át a jobbkeze volt. Mózes odaállt a fáraó elé, és azt mondta: "Engedd el a népemet". Amikor a fáraó nemet mondott, Mózes megismételte ezeket a szavakat. Isten megkeményítette a fáraó szívét, hogy ne mutasson irgalmat. Ekkor jöttek a csapások - fekély, békák, sötétség, jégeső és vérré változott víz. A fáraó még mindig nem engedett. Végül egy szörnyű éjszakán a halál angyala átvonult az országon, és Egyiptomban minden elsőszülött fiú életét kioltotta. Csak azokat kímélte meg, akiknek az ajtófélfáján bárányvér volt. A fáraó csak ekkor engedett vonakodva.
Amikor Isten népe csapdába esett a Vörös tengernél, Mózes kinyújtotta botját, és a víz kettévált, így száraz földön mentek át. Később Mózes felment a hegyre, hogy szemtől szembe beszéljen az Úrral. A Tízparancsolattal jött le, amelyet Isten ujja írt kőbe. Mózes életében csodák sora történt.
A cipőjük 40 éven át nem kopott el.
40 éven keresztül soha nem fogyott el az élelmük.
40 éven át nem veszítettek csatát.
Mózes! Micsoda ember!
Nem hibáztatom Józsuét, amiért elégtelennek érzi magát.
Hogyan követheted Antal Józsefet vagy Orbán Viktort?
Hogyan helyettesíthetsz egy legendát?
Isten Józsuéval lesz úgy, ahogyan Mózessel volt?
A válasz igen.
Miért? Azért mert Isten azt mondta: "Soha nem hagylak el téged".
Ez egy csodálatos ígéret.
A legtöbben ismerjük az antifónális énekmódot (Az antifónális énekmód több kórus egymásnak felelgető énekét jelenti). Nézzünk egy ilyen egymásnak felelgető éneket:
Lelkipásztor: Isten jó.
Gyülekezet: Mindig.
Lelkipásztor: És mindig.
Gyülekezet: Isten jó.
Ezt az éneket először a nigériai gyülekezetekben énekelték. Ami érdekes ezzel kapcsolatosan az, hogy a nigériai keresztyének ehhez még hozzáfűznek egy mondatot. Miután egymásnak felelgetnek azután mindenki egyhangúan azt mondja: ,,Tanú vagyok".
Ez jó.
Ez erőteljes.
Ez biblikus.
Ez Isten Józsuénak tett ígéretének mélyebb értelme.
Ez nem egy könnyű útról, korlátlan győzelemről szóló ígéret. Ez az ígéret nem arról szól, hogy nem lesznek könnyek. Isten azt mondja: "Harcolnod kell a földért, amit neked adok. De én veled megyek, ahogyan mész".

4.Salamon a félénk

Ahogy Dávid király idősebb lett, templomot akart építeni az Úrnak Jeruzsálemben. De az Úr azt mondta neki, hogy nem építheti meg, mert sok vért ontott. Dávid elfogadta Isten rendeletét, és fiát, Salamont kérte fel, hogy építse meg az Úr templomát. Itt van Dávid bátorítása a fiának az 1Krónikák 28:20-ban:
,,Légy erős és bátor, és fogj hozzá! Ne félj, és ne rettegj, mert az ÚRisten, az én Istenem veled van, nem hagy cserben és nem hagy el, amíg be nem fejezed mindazt a munkát, amely az ÚR házában végzett szolgálathoz szükséges."
Ez elég nagy teher egy fiatalembernek. Salamon volt a legbölcsebb ember a földön, de ő követte a trónon az Isten szíve szerinti embert. Józsué Mózest követte a nép vezetésében, és ez elég nehéz volt, de Mózes nem az apja volt.
Nehéz egy híres ember fiának lenni. Dávid született vezető, tehetséges költő és hatalmas harcos volt. Egyesítette a törzseket, és ösztönözte a nemzetet. Kétségtelenül ő volt Izrael legnagyobb királya.
Hogy lehet egy ilyen embert követni?
Bepillantást nyerhetünk abba a nyomásba, amellyel Dávidnak szembe kellett néznie, amikor arra kérte a nemzet vezetőit, hogy támogassák fiát: "Fiam, Salamon - Isten egyedül őt választotta - fiatal és tapasztalatlan" (1Krónikák 29:1). A héber szó, amelyet "tapasztalatlan"-nak fordítanak, jelenthet "gyengédet", "érzékenyet" vagy "félénk"-et is. Nyilvánvaló, hogy Dávid elgondolkodott azon, vajon fia megfelel-e a feladatnak.
Én is félénk lennék!
Én is félnék!
Én is aggódnék!
Ki érzi úgy, hogy nem vagy elég?
Ki érzi úgy, hogy nem tudod megcsinálni?
Ki érzi úgy, hogy egy csaló vagy, aki arra vár, hogy leleplezzék?

I.Nincs befejezetlen ügy

Ez Isten szava hozzád.
Ő nem hagy el téged.
Nem hagy el téged.
Befejezi a munkát, amire elhívott téged, hogy megtedd.
Minden, amit Isten számunkra tartogat, benne van ezekben az egyszerű szavakban: "Soha nem hagylak el téged." Bármire is van szükséged az Úrtól, ő meg fogja adni, mert soha nem hagy el téged. Ha elégtelennek érzed magad, az jó, mert akkor még inkább az Úrtól fogsz függeni.
Emlékezz arra, hogy Isten mit tett érted a múltban. Átvitt-e téged mély vizeken, sötét éjszakákon és keserű könnyeken? Ha akkor nem hagyott el téged, miért hagyna el most? Gondolj azokra az imákra, amelyeket Isten meghallgatott. Vajon mindez kárba vész?
Isten soha semmit nem kezd el, amit nem fejez be. Emlékszem, amikor olyan helyeken jártam, hogy voltak ott befejezetlen épületek. Ezek a tégla- és acélcsontvázak azt jelentették, hogy az emberek elkezdték őket, de elfogyott a pénz. Istennel ez soha nem történik meg. Amit elkezd, azt be is fejezi.
Ez igaz rád és rám is. Nem azért hozott el bennünket idáig, hogy most elhagyjon bennünket. Isten becsülete attól függ, hogy befejezi-e a bennünk elkezdett jó munkát.
Kapaszkodjál ebbe az igazságba.
Isten soha nem fog elengedni téged!
Hadd emlékeztesselek még egyszer a Zsidókhoz írt levél 13:5 tanítására. Öt olyan negatívat tartalmaz, amely garantálja az üdvösségünket. Ahogy a dalszövegíró mondta:
"Azt a lelket, ha minden pokol megpróbálná is megrázni,
Én soha, nem, soha nem hagyom én el!"
Soha nem vagy egyedül.
Soha nem vagy elhagyatva.
Soha nem vagy magadra hagyva.

II.Az Isten, aki előttünk jár

Mit kell ebből az egészből leszűrnünk?
Ha Jákobhoz hasonlóan te is bűnös vagy, légy bátor.
Isten soha nem hagy el téged.
Ha Izraelhez hasonlóan megrémültél, légy bátor.
Isten soha nem hagy el téged.
Ha Józsuéhoz hasonlóan úgy érzed, hogy alkalmatlan vagy, légy bátor.
Isten soha nem hagy el téged.
Ha Salamonhoz hasonlóan te is félsz, légy bátor.
Isten soha nem hagy el téged.
Gondoljál erre így. Ő nem csak veled van most, hanem már messze előtted jár. Ő az az Isten, aki a népe előtt jár. Amíg én kedden élek, addig ő pénteken már az utat tisztítja nekem. Ezt jelenti a Példabeszédek 3:6, amikor azt mondja: "Ő egyengetni fogja utadat".
Vagy másképp fogalmazva: Isten már dolgozik, és megoldásokról gondoskodik olyan problémákra, amelyekről még nem is tudom, hogy vannak! Ez egy észbontó igazság.
Aggódsz a jövő hét miatt? Felejtsd el! Ő már ott van.
Mi lesz azzal a találkozóval a kezelő orvosoddal? Aludj jól. Már ott van.
Mi lesz azzal a nehéz döntéssel? Ne féljetek. Ő már ott van.
Elég lenne, ha Isten végigkísérne minket az élet eseményein. De Ő ennél sokkal többet tesz. Ő a jövőben dolgozik, miközben mi a jelenben élünk.
A mi Istenünk velünk volt tegnap, velünk van ma, és velünk lesz holnap is. Ezt jelenti az, hogy "soha nem hagylak el téged". Sokunknak most van szüksége erre az igazságra. Én tudom, hogy nekem igen.

III.Ő találkozik veled a poggyászkiadásnál

Jákob történetének egy részét kihagytam, hogy most megemlíthessem. Amikor Jákob felébredt álmából, így kiáltott fel: "Bizonyára az Úr van ezen a helyen, és én nem tudtam róla" (1Mózes 28:16). Milyen jellemző ránk. Azt hisszük, hogy az Úr elfelejtett minket, pedig mi vagyunk azok, akik elfelejtettük őt.
Hol van Isten, amikor szükségünk van rá? Ott van, ahol mindig is volt, csak mi nem tudtunk róla. Elfuthatsz Isten elől a világ másik végére, és amikor leszállsz a repülőgépről, ő a poggyászkiadásnál vár rád.
Nem mindenki találkozik Istennel egy istentiszteleten. Valószínűbb, hogy Istennel a nyomorúság ágyán találkozol, vagy amikor elveszíted a munkádat, vagy amikor a gyermekeid betegek, vagy amikor a barátaid elárulnak, vagy amikor a házasságod összeomlik. Valószínűbb, hogy a baleset után találkozol vele, mint a vasárnap reggeli kávézás közben.
Gyakran nem figyelünk az Úrra, amíg a tragédia be nem következik. Akkor felnézünk az égre, és azt mondjuk: "Bizonyára itt van az Úr, és én nem tudtam róla".
Ez visszavezet minket a nagy ígérethez: "Soha nem vagy egyedül."
31 évvel ezelőtt jöttem Krisztushoz. Bár gyakran cserbenhagytam az Urat, ő soha nem hagyott cserben engem. Amikor megbotlottam, az Úr felemelt. Egyszer sem mulasztotta el, hogy megtartsa a nekem tett ígéreteit. 31 évnyi Krisztussal való járás után életemmel tudom megerősíteni, amit a Biblia mond. Nem vagyok egyedül, és te sem vagy egyedül, ha ismered az Urat.
Amikor Jézus meghalt a kereszten, megfizette az árat, hogy neked is megbocsásson. Ő az egyetlen Megváltó, akire valaha is szükséged van.
Jöjj hozzá!
Higgy benne!
Fuss a kereszthez!
Ha bízol Jézusban, ő soha nem hagy el téged, sem ebben a világban, sem az eljövendőben. Veled fog járni az utadon, melletted marad mindaddig amíg az utolsó lélegzetedet veszed, és azután befogad az örök otthonodba.

IV.A világ legnyugodtabb emberei

Azzal kezdtem, hogy a körülöttünk uralkodó ijesztő állapotokról beszéltem. A világunk válságban van, és senki sem tudja, mit hoz a holnap. A Covid-19 világjárvány megtanított minket arra, hogy sebezhetőbbek vagyunk, mint gondoltuk. Vezetőink nem tudnak megmenteni minket, és mi sem tudjuk megmenteni magunkat.
Valaki azt mondta, hogy úgy érzi, nincs felkészülve arra, ami előtte áll. A legtöbben közülünk ugyanígy érzünk. De ha nehéz napok jönnek, nem kell egyedül végigjárnunk őket. Ott van Isten Igéje, ott van a Szentlélek, ott van Krisztus teste, és ott van az Úr szava, aki azt mondta: "Soha nem hagylak el téged". A vírus, a háború, a rosszindulatú daganat sok halálos dolgot tehet, de nem tud elválasztani minket Isten szeretetétől, amely Krisztus Jézusban, a mi Urunkban van.
Isten Igéje olyan horgonyt ad nekünk, amely meg tud tartani minket, amikor a baj hullámai minden oldalról felemelkednek. Építsd életedet erre az igazságra: Isten azt mondta: "Ahová mész, én veled megyek". Ez vezet engem ehhez az egyszerű következtetéshez: A keresztényeknek kellene a legnyugodtabb embereknek lenniük a földön, mert mi ismerjük az Urat, és ő tartja kezében a jövőt.
Ő tegnap is velünk volt.
Ma is velünk van.
Velünk lesz holnap is.
Ebben a bizalomban menetelünk előre hittel a szívünkben, énekkel az ajkunkon, és az Úr örömével, mint erőnkkel.
Ne essetek kétségbe, és ne engedjetek a félelemnek. Ilyen időkre lettünk teremtve.
Fel a fejjel, Isten gyermeke! Ne bámuld tovább a levest. Nem vagy egyedül! Légy vidám, mert Jézus azt mondta: "Soha nem hagylak el téged". Ámen.
Bocsásd meg nekünk, Uram, hogy kételkedünk a jelenlétedben. Köszönjük, hogy ott vagy, éppen akkor, amikor a legnagyobb szükségünk van rád. Ámen.

 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: istentiszteleten, helyettesíthetsz, igeszakaszunkhoz, következtetéshez, kétségbeesésének, bebizonyították, keresztényeknek, miniszterelnöki, távolságtartást, emlékeztesselek, gyülekezetekben, visszapörgetjük, megkeményítette, szomszédunkban, cserbenhagytam, figyelmeztesse, megtévesztésen, koncentráljunk, megemlíthessem, munkahelyünket, tapasztalatlan, acélcsontvázak, gyermekeinkkel, elgondolkodott, harcolhassanak, végiggördültek, korintusiakhoz, fiatalembernek, rosszindulatú, sebezhetőbbek, felemelkednek, legnyugodtabb, laposításában, emlékeztetett, jövedelmünket, felsorolásban, elmúlt években, gazdasági katasztrófa, vécépapír miatt, emberek aggódnak, ismerőseink közül, koronavírus tesztje, háború kiterjed, évben tanultunk, igazságra emlékeztet, orosz-ukrán háború, emberek felhalmozták, szomszédunkban jelenleg, jövő miatt, bizonytalan napokban, holnap miatt, szívén visel, Yorki Világkereskedelmi Központ, Isten Igéje, Mindezekre Isten, Amikor Mózes, Amikor Pál, Winston Churchillről, Amikor Isten, Később Mózes, Antal Józsefet, Orbán Viktort, Isten Józsuéval, Isten Józsuénak, Ahogy Dávid, Úrnak Jeruzsálemben, Józsué Mózest, Amikor Jákob, Elfuthatsz Isten, Amikor Jézus, Krisztus Jézusban,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Fodor Ákos költő,  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különös!  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Jó éjt  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  Az udvariasság alapja: önismer...  Emlék  A könnyek összegyűjtése  Minden szülő a lényével nevel.  A fák lelke  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Vannak arcok  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Gömb  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
elmúlt években, gazdasági katasztrófa, vécépapír miatt, emberek aggódnak, ismerőseink közül, koronavírus tesztje, háború kiterjed, évben tanultunk, igazságra emlékeztet, orosz-ukrán háború, emberek felhalmozták, szomszédunkban jelenleg, jövő miatt, bizonytalan napokban, holnap miatt, szívén visel, másik szót, megfelelő hangsúlyt, következő versszak, bibliai férfiaknak, szavakat mondta, problémái elől, testvérének szánt, kettős csalás, feje alatt, pusztában alszik, égbe nyúló, pillanatig Isten, fájdalmat Isten, alvó világot, fájdalmas igazság, életedért futsz, ponton Jákob, múltja miatt, szorongás teljes, zsidókra vált, csodálatos ígéretet, zsidókat körülvevő, felsorolásban szerepelnek, rosszfiúk ijesztő, ígéret földje, olyan helyen, megjegyzést tette, efezusi helyzetről, hatékony munkára, ellenségek gyakran, lehetőségek ajtaja, ellenállás ajtópántján, könyv Winston, aljas címmel, első miniszterelnöki, következő évek, zsidók matematikai, hadseregeket egymásra, kérdés mindig, oldaladon harcolsz, üzenet Isten, csaták hosszú, kérdés nagyon, csodálatos ígéreten, apró mondatot, jobbkeze volt, fáraó nemet, fáraó szívét, szörnyű éjszakán, halál angyala, ajtófélfáján bárányvér, fáraó csak, válasz igen, csodálatos ígéret, legtöbben ismerjük, antifónális énekmódot, antifónális énekmód, ilyen egymásnak, éneket először, nigériai gyülekezetekben, nigériai keresztyének, könnyű útról, legbölcsebb ember, apja volt, híres ember, ilyen embert, nemzet vezetőit, csaló vagy, egyszerű szavakban, emberek elkezdték, bennünk elkezdett, dalszövegíró mondta, egészből leszűrnünk, népe előtt, utat tisztítja, észbontó igazság, kezelő orvosoddal, nehéz döntéssel, élet eseményein, jövőben dolgozik, jelenben élünk, részét kihagytam, világ másik, nyomorúság ágyán, gyermekeid betegek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5510
  • e Hét: 39286
  • e Hónap: 68598
  • e Év: 256400
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.